Zonnesteen-leerlingen te gast bij loco-burgemeester

Schoolontbijt in de raadszaal van Tilburg

De raadszaal van Tilburg, dat is wel een heel bijzondere plek om je ontbijtje te nuttigen. De leerlingen van SBO Zonnesteen waren op 10 november te gast bij loco-burgemeester Marcelle Hendrickx in het kader van Het Nationaal Schoolontbijt. Een initiatief om de noodzaak van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen.

De eerste vraag die Marcelle aan de kinderen stelde was dan ook: “waarom is ontbijten belangrijk?” Meteen gaan de vingers omhoog. Bram: “je krijgt een betere conditie en hebt meer geduld en rust”.

Dewi: “kaas is gezond en komkommer en thee zonder suiker”. Het is wel duidelijk dat deze leerlingen heel goed weten waarom zij uitgenodigd zijn voor dit ontbijt.

schoolontbijt-7 p1050987

Met microfoon
Ontbijten en het stellen van vragen gaat heel goed samen. En is helemaal leuk als je een microfoon voor je neus hebt, knopje indrukken en je vraag stellen. En dat doen de kinderen heel gedisciplineerd. Marcelle geeft antwoord op een keur aan vragen: van ‘heb je ook huisdieren?’ tot ‘hoe oud ben je?’ en van ‘ben je wel eens dronken op je werk gekomen?’ tot ‘wie is je lievelingsvoetbalclub?’.

Hard werken
Er zijn ook serieuze onderwerpen. Marcelle vertelt hoe haar werkweek eruit ziet. Twee dagen per week vergadert ze de hele dag. De andere dagen gaat ze graag de stad in om mensen en kinderen te ontmoeten en te praten over scholen, kinderen die problemen hebben, kunst en cultuur, vluchtelingen en nog veel meer onderwerpen die zij ‘in portefeuille’ heeft. Ze werkt wel 65 tot 70 uur per week. “Dat is dus net zo hard werken als dat wij doen”, zegt leraar Twan heel gevat!

Geen diploma
Nog een paar vragen, omdat het zo’n goede vragen zijn, aldus Marcelle: Moet je slim zijn om loco-burgemeester te worden? “Je hoeft geen diploma te hebben, maar moet wel goed naar mensen kunnen luisteren en ze proberen te begrijpen. Boerenslimheid noem ik dat.”

Lopen de discussies wel eens uit de hand? “Ja, soms worden mensen boos, maar dat helpt eigenlijk niet. Dat merk je op school vast ook. Maar er is nog nooit gevochten in onze vergaderingen.”

200 kookboeken
Vind je het stoer dat je dit bent geworden? “Ik ben wel trots op mezelf dat ik steeds een leuke baan heb gevonden en zorg voor een inkomen. Of ik rijk ben? Ja, ik heb 2 lieve dochters en een lieve man! En 200 kookboeken, want koken vind ik hartstikke leuk om te doen.”

Heb je wel eens slechte dingen gedaan? “Ik vrees van wel, ik heb wel eens anderen verdriet gedaan, of ruzie gemaakt. Of chagrijnig gedaan tegen mijn kinderen. Helaas, ik ben net als iedereen.”

De Deb
En dan de hoofdvraag: ‘kun je de Deb?’ Daar moet Marcelle even over nadenken, maar als een leerlinge het zelf even voordoet is dit voor haar geen punt. Natuurlijk kan zij dat! Gelach alom.

Dank je wel Marcelle en gemeente Tilburg dat we bij jullie te gast mochten zijn! Wat een leuke, leerzame en gezonde ochtend!

Reacties

  1. Marcelle Hendrickx

    Wat een leuk verslag! Ik heb ook van jullie bezoek genoten. Tot een volgende keer. En niet vergeten: de dag wordt niks als je niet eerst goed en gezond ontbijt!