Gedeputeerde Swinkels bezoekt Parcours

“Wat mooi dat de school contacten zoekt in de eigen buurt”

Op 3 november 2016 was gedeputeerde Henri Swinkels (SP) op bezoek op onze school VSO Parcours. Naar aanleiding van het artikel “‘Het antwoord op ‘tuig van de richel’ luidt: liefdevol insluiten” in het Brabants Dagblad van 17 september jl., wilde hij met eigen ogen zien hoe wij dat dan hier in Tilburg doen.

Verbindingen met de buitenwereld
De rondleiding maakte duidelijk dat Parcours op zoek is naar verbindingen met de buitenwereld. Zo helpen leerlingen in de kinderboerderij of verzorgen zij een groenstrook in de buurt. Swinkels: “Goed om te zien dat de school zich zo open opstelt en contacten legt in de buurt. Dat maakt dat jongeren voelen dat ze er echt bij horen!”

Onderwijs in arbeidsvaardigheden
Leerlingen krijgen natuurlijk ook ondersteuning in hun weg naar de arbeidsmarkt, onder andere tijdens het vak Arbeidsvaardigheden. ‘Hoe houd ik mijn werkplek op orde?’ en ‘Wat is een logische volgorde om iets aan te pakken?’, dat zijn vragen waarmee zij aan de slag gaan. Ook dit was onderdeel van de rondleiding. Opvallende conclusie: deze jongeren zijn gemotiveerder dan je misschien in eerste instantie zou denken.
Mirianne Govers, directeur van Parcours: “Deze jongeren vragen om duidelijkheid en om een praktische en inspirerende manier van lesgeven. Dan is er minder ‘vervelend gedrag’ en staan ze er zeker voor open om nieuwe dingen te leren.”

Leerlingen praten mee
De ochtend werd afgesloten met een door leerlingen verzorgde lunch. Een overheerlijke soep en rijkelijk belegde broodjes werden door de jongeren bereid en uitgeserveerd. En er schoven ook leerlingen aan om te praten over het onderwijs. Zij vertelden dat ze het naar hun zin hebben in de klas. Leerlinge Anouk: “Vind je het gek als ik om huiswerk vraag? Ik wil gewoon graag leren.” Is er dan geen kritiek? Op de vraag wat de jongeren missen op het schoolplein, komen de tongen los. Het mag wel gezelliger, meer kleur en wat dacht je van een bar? Of die er ooit gaat komen, je weet maar nooit. Maar hoe dan ook: we zijn trots dat we onze school en onze leerlingen hebben kunnen laten zien aan deze delegatie van de provincie Noord-Brabant.

lunch-parcours-met-leerlingen-6101  bereiding-lunch-parcours-6067

lunch-parcours-met-leerlingen-6094 knipsel-bd-insluiten-niet-uitsluiten