Een vuist voor (V)SO

IJzersterke leraren in het speciaal onderwijs mogen geen uitstervend ras worden.

Op 10 april jl. heeft een afvaardiging vanuit het (voortgezet) speciaal onderwijs een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin zij zich hard maken voor de positie van leerkrachten in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Jamila Bouchaaouat, docent VSO Parcours, was namens Biezonderwijs aanwezig.

Jamila: “Het was een bijzondere dag, waarin ik leuke, gepassioneerde collega’s uit het land heb leren kennen. Ik vind het echt een eer dat ik gevraagd ben en namens een hele grote groep een duidelijk signaal heb kunnen afgeven. Er waren veel Tweede Kamerleden die ons verhaal hebben gehoord.

Sommigen vonden het zelf ook vreemd dat VSO-docenten een PO-salaris ontvangen. Ik heb verteld dat dit echt een probleem is: leerkrachten krijgen ‘gemakkelijkere’ leerlingen en een hoger salaris in het reguliere VO. Er is groot gevaar op een lerarentekort in het VSO, dat merken we ook al op onze eigen school.

Ik heb ook voorbeelden genoemd hoe het bij ons gaat in de praktijk, want daar hebben ze vast geen beeld van, maar ze moeten hier wel een mening over vormen. Dat onze jongeren flinke gedragsproblemen kunnen hebben, dat de stoelen soms door de gang vliegen en dat we deze jongeren kansen willen blijven geven op een ‘normaal’ leven en betaald werk. Daar zijn goede beroepskrachten voor nodig. Niet alleen een rechtvaardig salaris is nodig, maar bijvoorbeeld ook mogelijkheden om nieuwe leerkrachten te ondersteunen, zodat we hun kunnen behouden!

Met onze verhalen brachten we ook een kist met meer dan 5000 handtekeningen van collega’s en anderen die de petitie hebben ondertekend. Nu is het afwachten of de politiek er ook echt iets mee gaat doen. Ik hoop dat het iets gaat opleveren.”

De Tweede Kamer, daar kom je niet iedere dag. Jamila: “Het is heel goed beveiligd, we moesten onze tassen inleveren, schoenen uittrekken, door een detectiepoortje en overal staan beveiligers. Het is een prachtige grote hal waar petities worden aangeboden. En we konden ook een kijkje nemen in de plenaire zaal waar de Tweede Kamer vergadert. Heel leuk om dat in het echt te zien en te kijken wie er zitten te vergaderen. “

Meer weten? Kijk op https://www.ihubontwikkelplein.nl/kennisbank/onderwijs/leraren-in-het-speciaal-onderwijs-zijn-ijzersterk-houden-zo/