Bodhi de therapiehond, bekijk het filmpje

Op De Bodde loopt sinds enkele maanden een hond in de school, Bodhi genaamd. Esther Hoppenbrouwers, logopediste bij de Bodde, kwam op dit idee. Honden worden vaker ingezet voor therapeutische toepassingen. En leerlingen geven zelf aan graag met dieren te werken. Die zijn onbevooroordeeld. Bodhi heeft een hele positieve uitwerking op de ontwikkeling van de kinderen.

Esther: “Kinderen raken gemotiveerd door Bodhi. Ze komen graag bij mij als logopediste, ze voelen minder stress met Bodhi erbij. Ze willen hem ook erg graag mee uitlaten. Dat gebruiken we bijvoorbeeld als beloning voor een aantal leerlingen op het VSO. Deze leerlingen krijgen een extra stimulans om zich in te zetten. Ik wil eigenlijk alles aangrijpen om kinderen beter te leren communiceren. Als je een hond iets wilt laten doen, moet je duidelijk zijn. Ook dat kan ik de kinderen met hulp van Bodhi leren. De actie-reactie tussen hond en kind is heel natuurlijk en onbevooroordeeld.”

Een hond in school, dat doe je niet zomaar, dus de Bodde heeft zich goed voorbereid. Wat doe je met allergieën? Of met kinderen die bang zijn? Of stel dat de hond een keer bijt? En niet te vergeten, niet in alle culturen ziet men een hond als huisdier. Dus zijn ouders uitgebreid geïnformeerd en gevraagd of er bezwaren zijn. Anja Hulshoff, directeur de Bodde: “Esther heeft ook een presentatie verzorgd voor het team en natuurlijk was er daar ruimte om vragen te stellen. We hebben hierdoor een goede start kunnen maken.”

Esther: “Ik heb inmiddels de cursus Dierbegeleider Animal Assisted Interventions bij Pets4Care afgerond en materialen aangeschaft om Bodhi op school een mooi eigen plekje te geven. Als Bodhi 1 jaar is, kunnen we ons laten certificeren als therapieteam. Bodhi krijgt dan een penning als “therapy animal”, ik kijk er nu al naar uit! Maar voor nu raakt Bodhi steeds meer gesocialiseerd op de Bodde. Het is de bedoeling dat De Bodde echt zijn tweede thuis wordt!”