BestuurdersBlog december: gezelligheid

Kerstmis, eens in het jaar
Met alle vrienden en familie bij elkaar

De cadeautjes onder de boom
En warme chocomel met slagroom

Lampjes in de straat
En er wordt veel over gepraat

Lichtjes overal
Het lijkt net kristal

Met oud en nieuw nog meer gezelligheid
Van 2016 nemen we afscheid.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Namens alle leerlingen van Parcours

Deze mooie ‘kerstrijm’ ontving ik van verschillende leerlingen van Parcours, één van onze scholen voor voortgezet speciaal onderwijs in Tilburg. Het woord dat mij het meest in deze rijm aanspreekt, is ‘gezelligheid’. Dit oer-Nederlandse woord, overigens niet te vertalen naar andere talen, past ontzettend goed bij de essentie van het kerstfeest. Gezelligheid kan immers net als kerst niet zonder het samenzijn tussen mensen. Bij gezelligheid én bij kerst hoort (idealiter) ook de gezamenlijke, vreedzame en harmonieuze viering van het leven.

Maar niet in elk huis is die gezelligheid, saamhorigheid, vreedzaamheid en harmonie vanzelfsprekend. Dat is zo in het buitenland, maar ook zeker in ons eigen land en in onze provincie Noord-Brabant. Dat zien we dagelijks ook onder verschillende van onze leerlingen die opgroeien in gezinnen waarin ze niet altijd veilig zijn. In gezinnen en (te)huizen waar de liefde heeft plaatsgemaakt voor haat en nijd. Ik denk vooral aan kinderen die zich van binnen door vechtscheidingen verscheurd voelen. Deels door een natuurlijke vorm van loyaliteit aan beide ouders en de daarbij horende onmogelijke spagaat tijdens de ‘feest’dagen. Maar deels ook door en het enigszins onrealistische, romantische wensbeeld van papa en mama die ‘gezellig’ samen met jou als kind kerstfeest vieren.

Onder de leerlingen van Parcours die deze rijm hebben geschreven, maar ook onder die van onze andere scholen, bevinden zich ongetwijfeld kinderen voor wie de passage “nog meer gezelligheid” in 2017 geen vanzelfsprekendheid is. Desondanks durf ik te stellen dat dat niet aan ons als Biezonderwijs zal liggen! Want ook in 2017 blijven wij ons vanuit onze intrinsieke motivatie en oprechte betrokkenheid bij en passie voor deze kinderen inzetten voor hun geluk, welbevinden en veiligheid. Want ieder kind verdient het ultieme gevoel van ‘gezelligheid’. Thuis, op straat, op school, op hun stageplek – waar dan ook in onze samenleving. En die gezelligheid verdient ieder kind zowel tijdens kerst, als in de 364 andere dagen van het jaar.

Namens Biezonderwijs wens ik alle lezers een mooi, gezond en vooral gezellig 2017 toe!

Dave Ensberg-Kleijkers
Voorzitter College van Bestuur